Online shoppen groeit maar fysieke winkels blijven favoriet

Hoewel de populariteit van online shoppen groeit, zeker tijdens de lockdowns, werd er vorig jaar nog tien keer vaker aan de kassa van fysieke winkels afgerekend dan bij webwinkels.

Lees verder

Nederland in top-4 EU met stijging woningprijzen

Nederland staat bij de EU-landen op plek 4 als het gaat om de sterkst stijgende woningprijzen. In het derde kwartaal van 2021 werden woningen in de Europese Unie gemiddeld ruim 9 procent duurder, in Nederland was dat bijna 17 procent.

Lees verder

Woonlasten huiseigenaren bijna 3 procent hoger

Wie een koophuis heeft, betaalt dit jaar 2,9 procent meer aan gemeentebelastingen dan afgelopen jaar. Zowel de onroe­ren­de­zaak­be­las­ting (ozb) als de afvalstoffen- en rioolheffing gaan omhoog. Dat meldt Nu.nl op basis van onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Lees verder

Historisch laag aantal faillissementen in 2021

In 2021 zijn volgens voorlopige cijfers van het CBS 1.536 bedrijven failliet verklaard. Dat is het op een na laagste aantal sinds de start van de CBS-meting in 1981. In december 2021 werden er 30 bedrijven, exclusief eenmanszaken, minder failliet verklaard dan in november.

Lees verder

Inflatie stijgt naar 5,7 procent in december

Consumentengoederen en -diensten waren in december 5,7 procent duurder dan een jaar eerder. In november was de inflatie nog 5,2 procent. De inflatie werd vooral opgedreven door hogere prijzen voor energie en voeding.

Lees verder

Vraag naar campers nam enorm toe in 2021

De vraag naar campers en caravans blijft maar stijgen, mede dankzij de vakantiebeperkingen door corona. In 2021 werden er 11.646 nieuwe caravans en campers geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 2008 en bijna 25 procent meer dan in 2020.

Lees verder

Huisbezitters voorzien geen betaalproblemen door corona

Slechts 1 procent van de hypotheekbezitters geeft aan dat zij verwachten binnen nu en drie maanden in betalingsproblemen te komen door de impact van corona. Dat meldt Infinance op basis van onderzoek van de AFM.

Lees verder

Veel winkels in 2021 omgebouwd tot woning

De winkelleegstand in Nederland is vorig jaar fors gedaald, en dat is mede veroorzaakt door het grote aantal winkels dat is omgebouwd tot woning, denkt onderzoeksbureau Locatus.

Lees verder

Hypotheekrente stijgt nog niet erg snel

In tegenstelling tot wat economen hadden verwacht, blijft de hypotheekrente voorlopig nog extreem laag. Later in het jaar zou daar verandering in kunnen komen, maar het is afhankelijk van de inflatie en de impact van het coronavirus op de economie, aldus NU.nl, dat een aantal experts raadpleegde.

Lees verder

Meer hypotheken voor oversluiten en dan voor aankoop

Het afgelopen jaar zijn er voor het eerst meer hypotheken geregistreerd voor over- en bijsluiten dan voor het kopen van een huis. Dat meldt HDN, dat het dataverkeer verzorgt voor ruim 85 procent van alle hypotheken in Nederland.

Lees verder