Aantal banen bereikt recordniveau

Er is momenteel een recordaantal vaste en flexibele banen in Nederland. Eind februari telde Nederland 8,9 miljoen werknemersbanen, een stijging van 5 procent ten opzichte van begin 2019. Dat meldt het CBS.

Lees verder

Banken twijfelen over terugkeer spaarrente

De hypotheekrentes gaan omhoog en de Europese centrale Bank staat op het punt om renteverhogingen door te voeren. Toch twijfelen banken eraan om mensen met spaargeld weer een rente te geven.

Lees verder

Spanning op koopwoningmarkt verder opgelopen in 2021

Vraag en aanbod op de koopwoningmarkt zijn in 2021 verder uit elkaar gegroeid. De verkoopprijzen kwamen steeds vaker en verder boven de vraagprijzen uit. In bijna alle gemeenten van Nederland werd gemiddeld overboden. Dat melden het CBS en het Kadaster.

Lees verder

Minder hypotheekrisico door stijgende huizenprijzen

Mensen met een hypotheek lopen minder financieel ricico dankzij de stijgende huizenprijzen. Wie voorheen meer hypotheekschuld had dan de woning waard was (hypotheek onder water), heeft die verhouding nu vaak zien verbeteren of omdraaien.

Lees verder

Belastingdienst kreeg meer aangiftes binnen dan verwacht

Tussen maart en mei dienden 9,5 miljoen mensen een belastingaangifte in over 2021. Dat zijn er iets meer dan de 9,4 miljoen waar de Belastingdienst op gerekend had. Er zijn inmiddels ook al de eerste definitieve aanslagen verstuurd, dat is eerder dan andere jaren.

Lees verder

Iets meer vakantiegeld voor veel werknemers

Werknemers krijgen dit jaar netto iets meer vakantiegeld. Volgens salarisverwerker ADP scheelt het over het algemeen een paar euro. Dat is te danken aan de iets lagere belastingtarieven.

Lees verder

Voor het eerst sinds jaren weer meer winkels

Op 1 januari 2022 waren er 83.800 fysieke winkelvestigingen in Nederland, 655 meer dan een jaar eerder. Hiermee steeg het aantal winkels voor het eerst sinds 2010.

Lees verder

Aantal hypotheekaanvragen daalt

Woningbezitters vroegen in april 54.000 hypotheken aan. Dat is 16 procent minder dan in de drie maanden ervoor. Dat eerste kwartaal was wel een recordkwartaal voor het aantal hypotheekaanvragen.

Lees verder

Veel failliete bedrijven kregen coronasteun

In het eerste kwartaal van dit jaar gingen er 488 Nederlandse bedrijven of onderdelen van een bedrijf failliet. 44 procent daarvan had in de tweede helft van vorig jaar beroep gedaan op ten minste één coronasteunmaatregel.

Lees verder

Drie procent woningen kosten meer dan 1 miljoen

Nederland telt steeds meer huizen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn. Vorig jaar liep dat aantal met zo'n 70 procent op tot bijna 143.000. Dat komt neer op 3 procent van het totaal, aldus cijfers van woningmarktspecialist Calcasa.

Lees verder